Dagopvang voor Ouderen

Sinds 2008 bieden wij dagopvang voor ouderen aan.
Van maandag tot en met vrijdag zijn ouderen welkom tussen 9.30 u – 16.00 u. De opvang is iedere week geopend, het gehele jaar.

We worden hier in onze waarde gelaten, het is gezellig en er is altijd wat te beleven. We gaan er ook vaak op uit.

Piet de Jong

Alles is hier goed, goede begeleiding, goed eten, leuke activiteiten. Ik ging eerder ergens anders heen, maar het bevalt me hier prima!

Klaas Hendriks

De Fledderushoeve is de reden waarom ik smorgens mijn bed uit kom. Ze zijn hier erg hartelijk en behulpzaam.

Anja (deelnemer dagopvang)

Mijn man gaat heel graag naar de Fledderushoeve. Hij komt altijd vrolijk en voldaan thuis. Dat is een enorme geruststelling voor mij. Daardoor heb ik een dagje vrij en rust en kan ik de zorg voor mijn man beter volhouden. S Avonds slaapt hij dan al heel vroeg, maar dat vind ik niet erg.

Marja Vos (echtgenoot van dagopvang deelnemer)

Doelstelling en werkwijze 

 • Ouderen een gezellige, actieve en zinvolle dagbesteding aanbieden gebruikmakend van de mogelijkheden die ons boerenerf biedt.
 • Ouderen de mogelijkheid bieden om actief te blijven en activiteiten te doen die aansluiten bij hun wensen en behoeften.
 • Het verlenen van respijtzorg om mantelzorgers te ontlasten.
 • Meebeleven van het gewone dagelijkse leven op de boerderij in een huiselijke sfeer
 • Het bijdragen aan het behoud van zelfstandigheid / zelfstandig wonen van de oudere.

Respect voor elkaar staat bij ons hoog in het vaandel, voor elk individu, ieder met zijn of haar bijzonderheden. Wij richten ons op wat iemand wel kan en wil en niet op wat iemand niet kan en moet. Wij bieden kleinschalige opvang (max. 11 cliënten) met aandacht voor individuele zorgbehoeften. De opvang is bedoeld voor de deelnemers als uitstapje in een vertrouwde, verantwoorde omgeving. Dit geeft rust en ontspanning. We willen met ons zorgaanbod een bijdrage leveren aan de grote behoefte aan respijtzorg.

We vinden het belangrijk dat onze boerderij een vertrouwde en veilige plek is, waar mensen zich prettig voelen.

Het boerenerf en het buitenleven blijft ons uitgangspunt voor de invulling van de dag.

Voor wie

De zorgboerderij kan een welkome plaats zijn voor ouderen die graag buiten zijn, van dieren of tuinieren houden of van huishoudelijke werkzaamheden. Mensen die behoefte hebben aan gezelligheid en contact, kunnen door de ongedwongen sfeer op de boerderij, zich snel thuis voelen. Ook mensen met geheugenproblemen zijn welkom.

Gebouwen en erf zijn toegankelijk voor rolstoel en rollator. Tevens zijn er rust- en slaapruimtes aanwezig. De opvang op de boerderij is bedoeld om verzorgers thuis te ontlasten. Mensen die alleen kunnen en willen meegenieten zijn ook welkom. Wel wordt er dan gekeken of onze activiteiten een meerwaarde hebben ten opzichte van reguliere opvang.

Op alle dagen bestaan onze groepen uit zowel mannen als vrouwen.

20 maart

Het voorjaar komt er weer aan, alle terrasmeubels zijn weer in de lak gezet.

Laat de zomer maar komen!

08 maart

Een van onze bewoners is een GROTE fan van Elvis. Hij kreeg een fantastische verrassing, een optreden van een Elvis look-a-like!

Zie de foto’s op facebook!

08 maart

We hebben vier verjaardagen tegelijk gevierd en zijn met de bewoners heerlijk uit eten geweest. We reden erheen met een paar prachtige old-timers!

Zie de foto’s op facebook!

26 maart

Helaas is momenteel de dagopvang gesloten door de corona-crisis. Vandaag hebben we al onze deelnemers een bloemetje gebracht.

Het werd zeer gewaardeerd!

27 februari

Ook deze week weer verschillende uitjes gehad. Dwingelderveld, de Havelter hunebedden, een museum in Zwartsluis en vanochtend naar het blikmuseum in Koekange. Fantastisch als je de deelnemers ziet genieten.

Zie de foto’s op facebook!

18 februari

Na een lange tijd gebruik te hebben gemaakt van dagbesteding, nam een van onze deelnemers afscheid met een zalige zelf gemaakte chocoladetaart. Hartelijk dank, wat een traktatie!!

Zie de foto’s op facebook!

11 februari

Gisteravond hadden we een teamavond.
We begonnen met een ontruimingsoefening. Daarna, tijdens een heerlijke maaltijd, vergaderd.
Vervolgens tijd voor ontspanning, een aantal gingen yoga doen in de sportschool en de anderen deden een workshop mozaïek. Een nuttige en gezellige avond.

Zie de foto’s op facebook!

04 februari

Regelmatig doen we bewegingsactiviteiten, zoals een XXL-dartspel, sjoelen, zit volleybal. Het is goed voor ons om te bewegen en ook erg gezellig. Zie de foto’s op facebook!

21 december

Gisteren was de jaarlijkse kerstborrel, een bijeenkomst voor vrijwilligers, de cliëntenraad, de raad van toezicht en medewerkers. Na een gezellig samenzijn met livemuziek ging iedereen met een leuke kerstattentie weer huiswaarts. Zie de foto’s op facebook!

05 oktober

De herfst is begonnen. We hebben stoofpeertjes en hazelnoten geplukt. De peertjes eten we volgende week, de hazelnoten zijn gedopt en geroosterd in de oven. Lekker. Zie de foto’s op facebook!

Wat is er te doen

Men mag meehelpen, maar ook alleen meegenieten is mogelijk.

 • Verzorgen van kleine boerderijdieren zoals kippen en konijnen: voeren, opstrooien, afmesten, observeren.
 • Onderhoud van erf, stallen, gereedschap en gebouwen: vegen, opruimen, schilderen, timmeren.
 • Huishoudelijke activiteiten: aardappels schillen, soep koken, was opvouwen, groente en fruit uit de tuin verwerken enz.
 • Hout kloven, aanmaakhoutjes maken, de kachel aan het branden houden.
 • Tuinieren: onkruid wieden in moest- en siertuin, gras maaien, bladeren ruimen, planten en bloemen verzorgen.
 • Op maandag en woensdag bieden wij leefstijlgerichte dagopvang. Op deze dag er extra aandacht voor kunst, cultuur en natuur.

Er wordt altijd geprobeerd om een passende en zinvolle daginvulling te vinden naar ieders persoonlijke voorkeur.
Uitstapjes met de paardenkar behoren tot de mogelijkheden en natuurlijk gezelligheid, een praatje, samen koffie drinken of genieten van de warme maaltijd. Wie dat wenst, kan ’s middags even rusten.

Praktisch 

 • Door de week zijn de ouderen bij ons welkom tussen 9.30u – 16.00u.
 • De opvang is iedere week geopend, het gehele jaar.
 • Op 1e kerstdag en 1 januari zijn wij gesloten.
 • ’s Middags wordt er een warme maaltijd geserveerd. Hiervoor vragen wij een bescheiden vergoeding.
 • Vervoer naar en van de boerderij door ons is alleen mogelijk voor mensen die wonen in de gemeenten Westerveld en Smilde.
 • Voor onze dagopvang is een zorgindicatie van de gemeente nodig, waarna de opvang betaald kan worden uit de WMO/WLZ. Ook is het natuurlijk mogelijk om de kosten van onze zorg zelf te betalen. Nadere informatie hierover kunt u bij ons inwinnen.

Organisatie en procedure 

Aanmelding gebeurt meestal via verwijzing, maar men kan zich ook rechtstreeks aanmelden. Via mail of telefoon kan er met ons contact worden gezocht.

Een vrijblijvend bezoekje om te kijken of onze plek aanspreekt is altijd mogelijk. Wel vragen wij om met ons hier van te voren een afspraak over te maken. Als de kennismaking wederzijds goed bevalt, kan de deelnemer daarna een dag op proef komen. Als dit goed bevalt, kunnen we dagopvang voortzetten en evt. uitbreiden.