Over ons

De Fledderushoeve is een oude Drentse boerderij in de dorpskern van het mooie dorp Diever. De boerderij is op loopafstand gelegen van Nationaal Park het Drents-Friese Wold, met zijn uitgestrekte bossen en heidevelden.

De boerderij is genoemd naar de familie Fledderus, die vele generaties de boerderij heeft bewoond.

De Fledderushoeve

De familie Fledderus – Otten bewoont met meerdere generaties de Fledderushoeve en dit is al vele generaties zo. In 2006 heeft Tineke Otten (die op deze boerderij is opgegroeid) het initiatief genomen tot de zorgboerderij. Begonnen werd met logeeropvang voor jeugd en sinds 2008 wordt er ook dagopvang voor ouderen aangeboden. In augustus 2017 is de opvang voor de jeugd gestopt.

De familie Otten wil graag deze prachtige plaats delen met mensen die opvang nodig hebben cq. kunnen krijgen op de boerderij. Wij willen deze mensen ontspanning en gezelligheid bieden. Daarnaast willen we hen ervaringen laten opdoen op en rond het erf, met de dieren en in de natuur.
Wie van het buitenleven en ruimte houdt, zal zich snel thuis voelen op zorgboerderij Fledderushoeve.

Samen met ons team van medewerkers hebben wij een ruime ervaring en deskundigheid op het gebied van zorgverlening, ortho-pedagogische- en activiteitenbegeleiding. Naast het betrokken en gemotiveerde team van medewerkers hebben wij meestal ook stagiaires en in de ouderenzorg worden wij tevens bijgestaan door een grote en trouwe groep vrijwilligers.

Waarom naar de zorgboerderij?

Zorgboerderijen bestaan inmiddels sinds een aantal jaren in diverse soorten en maten. Er komen er steeds meer bij. En dat is niet voor niets!

Door lichamelijke activiteit en buitenlucht, waartoe de boerderij uitnodigt, het sociaal contact met anderen en een gevarieerd activiteitenaanbod zit een mens lekkerder in zijn vel. Het zorgt ook voor een gezonde eetlust. Na zo’n dag bij ons met veel activiteiten kan men meestal ook goed slapen. De boerderij met zijn vaste dagritme (de dieren moeten ’s ochtends en ’s avonds gevoerd worden) en seizoensritme geeft zowel jongeren als ouderen houvast, energie en rust. De boerderij is een vaste plek om steeds weer naar toe te gaan. Door de herkenning geeft dit veiligheid en vertrouwen. Op datzelfde boerenerf kan men per seizoen steeds weer nieuwe dingen ontdekken.

Op een boerderij zijn er gevarieerde mogelijkheden en middelen om mee te werken. Zo zijn er zware en lichte klussen te doen, passend bij iemands behoefte en mogelijkheden. Het zorgen voor dieren en planten vergroot voor veel mensen hun eigenwaarde, omdat men eens niet degene is die zelf geholpen moet worden. Bovendien is het werk op de boerderij zichtbaar en tastbaar en dat geeft veel voldoening.

Voor veel ouderen wordt het verblijf in de natuurlijke en vertrouwde omgeving van een boerderij anders ervaren dan een verblijf in een zorgcentrum.

 

20 maart

Het voorjaar komt er weer aan, alle terrasmeubels zijn weer in de lak gezet.

Laat de zomer maar komen!

08 maart

Een van onze bewoners is een GROTE fan van Elvis. Hij kreeg een fantastische verrassing, een optreden van een Elvis look-a-like!

Zie de foto’s op facebook!

08 maart

We hebben vier verjaardagen tegelijk gevierd en zijn met de bewoners heerlijk uit eten geweest. We reden erheen met een paar prachtige old-timers!

Zie de foto’s op facebook!

26 maart

Helaas is momenteel de dagopvang gesloten door de corona-crisis. Vandaag hebben we al onze deelnemers een bloemetje gebracht.

Het werd zeer gewaardeerd!

27 februari

Ook deze week weer verschillende uitjes gehad. Dwingelderveld, de Havelter hunebedden, een museum in Zwartsluis en vanochtend naar het blikmuseum in Koekange. Fantastisch als je de deelnemers ziet genieten.

Zie de foto’s op facebook!

18 februari

Na een lange tijd gebruik te hebben gemaakt van dagbesteding, nam een van onze deelnemers afscheid met een zalige zelf gemaakte chocoladetaart. Hartelijk dank, wat een traktatie!!

Zie de foto’s op facebook!

11 februari

Gisteravond hadden we een teamavond.
We begonnen met een ontruimingsoefening. Daarna, tijdens een heerlijke maaltijd, vergaderd.
Vervolgens tijd voor ontspanning, een aantal gingen yoga doen in de sportschool en de anderen deden een workshop mozaïek. Een nuttige en gezellige avond.

Zie de foto’s op facebook!

04 februari

Regelmatig doen we bewegingsactiviteiten, zoals een XXL-dartspel, sjoelen, zit volleybal. Het is goed voor ons om te bewegen en ook erg gezellig. Zie de foto’s op facebook!

21 december

Gisteren was de jaarlijkse kerstborrel, een bijeenkomst voor vrijwilligers, de cliëntenraad, de raad van toezicht en medewerkers. Na een gezellig samenzijn met livemuziek ging iedereen met een leuke kerstattentie weer huiswaarts. Zie de foto’s op facebook!

05 oktober

De herfst is begonnen. We hebben stoofpeertjes en hazelnoten geplukt. De peertjes eten we volgende week, de hazelnoten zijn gedopt en geroosterd in de oven. Lekker. Zie de foto’s op facebook!

Faciliteiten 

 • Achter de oude boerderij is een groot gebouw speciaal ingericht voor de zorg
 • Ons erf en onze gebouwen zijn toegankelijk voor rolstoel en rollator
 • Voor de ouderen zijn er rustruimtes
 • Er zijn meerdere douches, toiletten (eveneens rolstoel toegankelijk) en een ligbad
 • In de grote leefruimte brandt zo nodig de houtkachel
 • Daarnaast is er ook een paardenbak, een grote moestuin, timmerwerkplaats enz.
 • Op loopafstand van de boerderij vindt u: het bos (500 m), het dorp (300 m) en het hunebed (750 m)

Vrijwilligers

Vele handen maken licht werk! Er is bij ons altijd behoefte aan mensen die onze kleinschalige zorg willen ondersteunen. Dit kan voor een korte tijd, maar het kan bij wederzijdse tevredenheid ook langdurig. Er is bij ons plaats voor diverse soorten vrijwilligerswerk: koken, chauffeuren of het begeleiden van activiteiten. Het verzorgen van de dieren en de tuin is onderdeel van de begeleiding en geen aparte vrijwilligersfunctie, die zonder de doelgroep kan worden gedaan. Meer informatie over onze doelgroepen en zorgaanbod kunt u elders lezen op deze website.

CHAUFFEURS
De meeste cliënten van de dagopvang ouderenzorg wonen allemaal nog zelfstandig en worden door ons elke ochtend gehaald en ‘s middags weer thuisgebracht binnen de gemeenten Westerveld en Midden-Drenthe. Gezien de toename in behoefte aan onze zorg, is er altijd behoefte aan extra mensen die een aantal mensen zouden kunnen halen en brengen. Wij maken gebruik van een 8- en een 6-persoons cliëntenbus. Minimum beschikbaarheid van 1 dagdeel per week. Welke dag is in overleg bespreekbaar.

KOKS
Er is behoefte aan mensen die het leuk vinden om op een door-de-weekse ochtend te koken voor de ouderengroep (ca. 12 mensen). Ervaring met het koken voor een groep is een vereiste, evenals een minimum beschikbaarheid van 1 dagdeel per week. Welke dag is in overleg bespreekbaar.

ACTIVITEITEN BEGELEIDING
Er is op een aantal dagen plaats voor mensen die graag onze (veelal) dementerende ouderen aandacht willen geven. 1-op-1 een spelletje doen met iemand, een wandeling maken, een gesprek voeren, samen iets creatiefs doen, een uitstapje, houtbewerking, tuinieren, of samen dieren voeren. Hiervoor dient men een hele of halve dag per week beschikbaar te zijn.

ACTIVITEITEN BEGELEIDING
Daarnaast is er veel behoefte aan mensen die af en toe in de vrije tijd van onze bewoners 1-op-1 iets met hen wil gaan doen. Bijvoorbeeld: met iemand naar een voetbalwedstrijd of naar een muziekconcert.

 

WAT BIEDEN WIJ?

 • Een ontspannen, gezellige plek met een goede sfeer in een mooie omgeving.
 • Mooie faciliteiten,  goede begeleiding, veel ruimte voor eigen inbreng, flexibiliteit in vakanties.

WAT VRAGEN WIJ?

 • Minimaal 1 dagdeel per week beschikbaar, afhankelijk van de functie
 • Een Verklaring Omtrent Gedrag.
 • Zich herkennen in en ondertekenen van onze Gedragscode en het Boerderijreglement voor stagiaires en vrijwilligers

Heeft u belangstelling? Stuurt u het liefst dan een mail met uw gegevens naar info@fledderushoeve.nl, wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op. U kan ook bellen: 0521-59 02 12.

Samenwerking

Wij werken samen met de landelijke Federatie van Zorgboeren (www.zorgboeren.nl), de Stichting Boer en Zorg in Noord-Nederland (www.bezinn.nl) en met collega zorgboeren.
Ook wordt er samengewerkt met uiteenlopende disciplines in de zorgsector zoals thuiszorg, casemanagers dementie, behandelaars ouderen en gehandicaptenzorg, huisarts etc.

Kwaliteit

Zorgboerderij Fledderushoeve is sinds 2008 in het bezit van het landelijke kwaliteitskeurmerk voor zorgboerderijen. Aan de kwaliteit van de door ons geleverde zorg wordt voortdurend en op verschillende manieren gewerkt.

Mensen die meer willen weten over de aandacht voor de kwaliteit van onze zorg , kunnen desgewenst op verzoek ons kwaliteitsdossier inzien.

ANBI

Stichting Fledderushoeve wordt door de Belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling, kortweg ANBI.

Ter motivering hiervan publiceren wij hieronder ter aanvulling de volgende gegevens:

Handelsregister

 • KvK-nummer: 04080655
 • RSIN: 815498299
 • Rechtsvorm: Stichting
 • Statutaire naam: Stichting Fledderushoeve
 • Statutaire zetel: Westerveld
 • Stichting adres: Kasteel 12B, 7981 AN Diever
 • Postadres/secretariaat: idem
 • Telefoonnummers: 0521-590212
 • Internetadres: www.fledderushoeve.nl
 • E-mailadres: info@fledderushoeve.nl
 • Eerste inschrijving handelsregister: 14-02-2006
 • Datum akte van oprichting: 10-02-2006
 • Activiteiten: SBI-code: 872002. Het aanbieden van zorg voor mensen met beperkingen in de vorm van extra- en intramurale zorg aan diverse doelgroepen.Het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.

Meer informatie over het bestuur en de hoofdlijnen van ons beleid vindt u hier:

Ons financiële jaarverslag vindt u hier: